24 mars 2007

Driving Like a Rally Star

Har fastnat ordentligt framför Top Gear, det ultimata bilporrprogrammet. Egentligen borde jag tycka illa om det, det handlar ofta om själlösa sportbilar, brittisk chauvisnism, stockkonservativa machoåsikter och ett bildspråk i reportagen som stelnat till en parodisk mask.

Men å andra sidan: underbar brittisk humor, grabbigt gnabbande mellan de tre programledarna och den där sköna formuleringskonsten som bara engelska språket tycks kunna frambringa. Jag behöver inte hålla med Jeremy Clarkson om att den globala uppvärmningen är en bluff, jag kan skratta ändå.

Men det värsta är ändå insikten att sådan teve aldrig någonsin kommer att göras i Sverige, här måste det vara konsumentinformation (och ändå är det BBC som sänder Top Gear). I Sverige slarvas många goda idéer bort antingen hos präktiga SVT eller hos gapiga reklamkanaler. Vi kommer aldrig att få en programledare i svensk teve som i likhet med Jeremy Clarkson kan säga att modersmålets tre värsta ord är "health and fucking safety". Det är fjärran från Carl-Ingemar Perstad det.

Inga kommentarer: