26 mars 2007

Ordförande Persson

Sista delen av Ordförande Persson och alla (media) talar om hur elak och brutal vår förre statsminister är. Men har han egentligen sagt något särskilt elakt eller kränkande?

Persson antydde att Mona Sahlin inte var vidare intellektuell (vilket Croneman påpekade i DN inte är det samma som att hon saknar intelligens) samt att han känst sig sviken av Åsbrink och Pagrotsky. Är det någon som tycker att Margareta Winberg gjort något av vikt de senaste tio åren?

Det är klart att Göran Persson ska få tycka som han tycker, speciellt när det visas efter hans avgång. Han om någon vet ju hur det känns att få kritik, ganska ofta för sådant som inte har med hans politiska gärning att göra, t.ex. att han är en pamp, att han är tjock, att han bygger ett för fint hus o.s.v.

Göran Persson är inte en av mina politiska hjältar men han har visat en stor formuleringskonst ("porrknutte"! "tokfransar"!) och jag tycker det är befriande med en sådan ärlighet, för så är det ju inte vanligtvis i Sverige. Man ska gilla alla och gillar man inte vad någon har gjort ska man hålla tyst om det. Vi behöver nog fler ärliga chefer, framför allt de chefer med så priviligierade och välbetalda underlydande som Persson har haft. Eftersom inte medierna fokuserar på ministrars politiska arbete så är det för väl att statministern gör det.

Men visst är det konstigt med Perssons tystnad kring Anna Lindh.

Inga kommentarer: