30 juni 2008

Sommarfynd!


Vid Ulva kvarn finns ett riktigt intressant antikvariat. Det är inte så att jag kommer att vallfärda dit varje lönehelg men det är klart bättre än den sedvanliga rundgången av gammalt skräp som bjuds ut, hade vi inte haft med oss ett barn hade jag gått runt där länge.

Vi sidan av en elegant konstaffisch och Kjell-Albin Abrahamsons utmärkta ”Polen – Diamant i aska” var det stora fyndet en publikation av Bill Sweetman, enligt omslaget ”the world’s most preeminent journalist on black-budget aircraft”. Black-budget är sådant Pentagon inte vill att omvärlden ska veta att man lägger pengar på.

Boken handlar om Aurora, USA:s topphemliga superplan som ska ersätta det gamla SR-71 som pensionerades 1990 och utan att flygvapnet protesterade! Ett faktum som författaren menar tyder på att man har en ersättare redo i största hemlighet. Och det är faktisk intressant läsning: Allt är topphemligt, det enda som tyder på att Aurora verkligen existerar är en observation av en flyplansexpert samt mystiska ljudbangar över Mojaveöknen (just det, där Area 51 ligger).

Jag blir alltid lika glad av att hitta oväntade böcker om väldigt smala ämnen som ofta är oväntat läsvärda. Bill Sweetman är både tekniknörd och konspirationsteoretiker - inledningskapitlet heter Would your government lie to you? Dessutom är omslaget fantastiskt, som hämtat från ett sci fi-magasin från 1960-talet.

Bill Sweetman har tydligen haft rätt om hemliga flygplan förr, t.ex. stealthplanet F-117. Så håll utkik efter svarta supernabba trianglar på himlen!


Inga kommentarer: